PSV BC BRUGGE

BADMINTON VOOR IEDEREEN

Over badminton

Op deze pagina vind je informatie terug over zowel het badminton terrein en de basisregels als het "materiaal" (rackets & shuttles).

Kijk hier voor een aantal interessante video's over de verschillende aspecten van het badmintonspel zelf.

Het speeldveld

(klik op de afbeelding)

De afmetingen van het badmintonveld staan hieronder afgebeeld. Voor het enkelspel gelden de binnenste zijlijnen. Bij de service in het dubbelspel worden de voorste achterlijnen gebruikt. De servicelijnen lopen aan beide zijden parallel aan het net. Het servicevak wordt gevormd door deze servicelijn, de zijlijn, de achterlijn, en de middellijn. Voor alle overige spelsituaties wordt het hele veld gebruikt. De nethoogte is 1,524 meter in het midden en 1,55 meter bij de palen, die op de buitenste zijlijnen moeten staan.

 

basisregels

toss

Voordat een spel begint is er een loting (toss). Wie deze toss wint mag een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:

 • eerst serveren of eerst de service ontvangen, of:
 • het spel beginnen aan de ene kant dan wel aan de andere kant.

De tegenpartij kiest uit de overgebleven mogelijkheden. Dus indien bijvoorbeeld de winnaar van de toss er voor kiest om eerst te serveren, dan is de verliezer van de toss de eerste ontvanger en kiest deze dus de kant van het veld waarop hij/zij begint.

Bij de stand 0-0 en alle even punten, wordt geserveerd vanuit het rechter serveervak. Bij alle oneven punten wordt geserveerd vanuit het linker serveervak. Na iedere score vindt de service plaats vanuit het naastliggende serveervak.

service

Algemeen
De service is heel belangrijk in badminton.
Een service is goed als:

 • deze onderhands geslagen wordt
 • deze diagonaal in het juiste speelvak wordt gespeeld;
 • de serveerder niet op of tegen de lijnen staat;
 • de serveerder met beide voeten op de grond staat.

Service enkelspel

 • Iedere speler heeft één servicebeurt.
 • In één servicebeurt kunnen géén of meer punten gescoord worden.
 • Als je een fout maakt, gaat de service naar de tegenstander en deze krijgt een punt..

Service dubbelspel
 • Ieder team heeft een servicebeurt.
 • Bij een even stand wordt vanuit het rechter vak geserveerd. Bij een oneven stand uit het linker.
 • In één servicebeurt kunnen géén of meer punten gescoord worden door dezelfde speler.
 • Er wordt alleen van serveervak gewisseld als je zelf (of je partner) een punt maakt.

telling

Er wordt gespeeld op basis van het rally-point systeem (elke punt is ook echt een punt, de oude situatie dat je alleen kan scoren bij eigen service is komen te vervallen). De wedstrijd gaat om 2 gewonnen games tot 21 punten. Er moet worden gewonnen met een verschil van 2 punten tot een maximum van 30. Dus wie als eerste de 30 bereikt heeft de game gewonnen.


Je scoort een punt als …

 • als je de shuttle in het speelveld van de tegenstander op de grond slaat;
 • als de tegenstander de shuttle in het net, onder het net, tegen het plafond of zijmuren of buiten jouw speelveld slaat;
 • als de tegenstander de shuttle slaat voordat deze over het net is;
 • als de tegenstander de shuttle twee maal achter elkaar raakt.

Je krijgt een punt tegen als ...
 • als de shuttle binnen je speelveld op de grond valt;
 • als de shuttle tijdens de service, buiten het juiste serveervak van je tegenstander valt;
 • als je in het net slaat;
 • als je de shuttle twee maal achter elkaar raakt.

let

Een let betekent dat de rally opnieuw moet worden gespeeld als gevolg van een onvoorziene gebeurtenis (bijvoorbeeld als de shuttle van anderen in jouw veld valt).

 

Fouten:

Badminton kent de volgende fouten:

 • Een speler slaat de shuttle buiten de lijnen (uit)
 • De shuttle valt in het eigen veld (een speler mist de slag)
 • Een speler slaat de shuttle in het net
 • Een speler raakt de shuttle meer dan één keer, tenzij het in eenzelfde beweging is
 • Een speler raakt de shuttle met zijn lichaam
 • Een speler raakt het net aan, voor de shuttle op de grond gevallen is
 • Een speler slaat de shuttle terug voor die boven het eigen veld is
 • Een speler staat op een lijn bij het serveren (voetfout)
 • Een speler slaat de service in het verkeerde vak
 • Een speler serveert voordat de tegenspeler klaarstaat.
 • Een speler serveert en het blad komt boven het middel voordat de shuttle het blad verlaten heeft.
 • Een speler serveert en de shuttle raakt het blad boven de hand waarmee de speler serveert.

shuttles & rackets

shuttles

Er zijn nylon shuttles en veren shuttles. Veren shuttles zijn er in eendenveren en ganzenveren. Hierbij heeft de ganzenveer een betere vlucht dan de eendenveer en deze is dan ook duurder.

Meer over nylon shuttles
Er wordt veel gebruik gemaakt van nylon shuttles, omdat dit veel goedkoper is in vergelijking met de veren shuttle. Een nylon shuttle van goede kwaliteit heeft een langere levensduur, de shuttles gaan minder snel kapot en zijn per stuk goedkoper. De vluchteigenschappen zijn echter minder dan die van een veren shuttle, dit is de reden dat er door gevorderden in de badmintonsport vaak gebruik gemaakt wordt van veren shuttles.

De snelheid van de shuttle wordt aangegeven in speed 1,2,3,4 en 5 of met slow, medium en fast. Sommige fabrikanten gebruiken kleuren groen (langzaam), blauw (medium), rood (snel).

Bijna alle fabrikanten proberen shuttles te vervaardigen die de speeleigenschappen hebben van een veren shuttle. Veren shuttles vallen echter steiler naar beneden na een harde slag in het achterveld. Ze remmen dus sneller af. De plastic shuttles hebben meer een kogelbaan. Het is met een nylon shuttle dus moeilijker een tegenstander in het achterveld te dwingen, omdat de shuttle niet recht naar beneden valt.

Meer over veren shuttles
Badmintonshuttles worden voornamelijk gemaakt in fabrieken in Thailand. Deels met de hand, deels met machines. Wedstrijdshuttles zijn gemaakt van 16 stuks ganzenveren. De ganzen worden daar niet speciaal voor gefokt; veren van slachtganzen worden daar voor gebruikt. Per gans zijn er 4 rechte veren die voor wedstrijdshuttles gebruikt kunnen worden. Deze 4 veren zitten in het midden van de vleugels. De overige veren worden ook wel gebruikt maar deze zijn niet helemaal recht en daardoor niet geschikt voor een goede kwaliteit shuttle. De shuttles worden in de fabriek ook nog getest op snelheid en hoe sneller de shuttle hoe duurder deze is.
Een veren shuttle bestaat dus uit 16 ganzenveertjes, bevestigd in een kurk met een doorsnede van 2,5 tot 2,8 cm, die met een dun lapje leer wordt overtrokken. De veertjes in het kurkendopje zetten wordt machinaal gedaan, maar het vastnaaien van de veertjes met draadjes wordt met de hand gedaan. Het hele proces van het maken van zo'n shuttle is dus erg arbeidsintensief. Het gewicht van een veren shuttle bedraagt ongeveer 5 gram. Als eenmaal de veren beschadigd zijn, wordt de vlucht van de shuttle beïnvloed en kan er geen wedstrijd meer mee gespeeld worden. Warmte, kou en vocht hebben ook invloed op de vlucht. Dit is een van de redenen dat de shuttle geen lang leven heeft. Goede veren shuttles onderscheiden zich vooral door een stabiele koers tijdens de vlucht. Bij het spel aan het net nemen ze snel de normale houding aan, dat wil zeggen met de dop naar de grond gericht.

Op (top) niveau wordt er met veren shuttles gespeeld, omdat ze

 • een preciezere vlucht hebben dan een nylon shuttle
 • een stabiele vlucht hebben
 • meer mogelijkheden hebben voor effectslagen
 • zich beter aanpassen aan de temperatuur in de zaal.

Daarnaast kun je veren shuttles met meer spin slaan. Dit houdt in hoe harder een shuttle ronddraait hoe stabieler en mooier een vlucht is. Het gewicht van een shuttle moet tussen de 4,74 en 5,50 gram liggen. Ook wordt dit wel uitgedruk in grains; 1 grain = 0,0648 gram; een shuttle moet dus tussen de 73 en 85 wegen. Hoe zwaarder een shuttle, hoe sneller deze vliegt. Bij sommige merken wordt de snelheid aangegeven met een kleur, rood = snel, blauw = gewoon en groen = langzaam.

In topwedstrijden komt het voor dat per wedstrijd 10-20 shuttles kapot geslagen worden!
Shuttles worden voor een wedstrijd geprepareerd. Dit gebeurt door middel van het met stoom bevochtigen van de shuttles.

Rackets

Je badmintonracket is een belangrijk onderdeel van je materiaal en kies je dan ook niet zomaar. Als je eens zoekt op internet of kijkt op een forum, zal je zien dat er zeer veel discussies over rackets te vinden zijn. Een racket is dan ook persoonlijk en moet je kiezen volgens je eigen speelstijl. Hier vind je een aantal richtlijnen en tips om een racket te kiezen dat bij je past en waaraan je veel spelplezier kunt beleven.
Indien een badmintonracket geleverd wordt met een fabrieksbespanning dan is deze bespannen op een bespangewicht van 8,5 - 9,5 kilo voor de rackets met een verkoopprijs tot € 100,- . Rackets met een verkoopprijs boven de € 100,- hebben een standaard bespangewicht tussen de 9,00 - 10,0 kilo.

Daarnaast is het zo als je hoger gaat bespannen dan de aanbevolen kilo's dit niet meer binnen de garantie valt.

Verder zijn er ook twee soorten vormen van het blad: Ovaal (oval) en Isometrisch / afgerond (isometric). Een ovaal blad is sterker dan een isometrisch blad.
De meeste oude rackets hebben een ovaal racketblad. De personen die hiermee spelen houden van de kracht die geconcentreerd zit in de sweetspot (de plaats van het blad waar je de shuttle het best raakt). Bij isometrische rackets is de sweetspot een stuk groter. Hierdoor hoef je de shuttle minder precies te raken om toch nog een goede slag te hebben. De kracht van isometrische rackets is hierdoor wel iets minder.
Een laatste punt is de lengte van een racket. Rackets met de aanduiding long zijn 10mm langer dan gewone rackets. Het is geen immens verschil, maar met langere rackets heb je een groter bereik en kan je meer swingkracht opwekken.

Gewicht / materiaal

Iets wat onmiddellijk opvalt als je een racket vast pakt, is het gewicht. Een licht racket is wendbaarder en makkelijker om mee te spelen. Momenteel bestaan er al rackets van 70g! Een lichter racket heeft echter niet alleen voordelen: als je een te licht racket koopt, zal je er weinig 'kracht' uitkunnen halen (je slagen zullen dan niet hard gaan). Er bestaan verschillende gewichtsklassen:

 • 1U: >95g
 • 2U: 90-94,9g
 • 3U: 85-89,9g
 • 4U: 80-84,9g

Het gewicht van een racket wordt natuurlijk bepaald door het gebruikte materiaal. De lichtere rackets worden doorgaans gemaakt van grafiet (carbon of graphite in het engels) en de zwaardere van aluminium of metaal. Soms worden rackets ook verstevigd met andere materialen, zoals bv. titanium of maken ze gebruik van een speciale structuur. In het algemeen geld dat rackets van grafiet sneller stukgaan en een botsing met een stalen racket zelden overleven, maar daarentegen soepeler en wendbaarder zijn in het gebruik.

Conclusie gewicht / materiaal:

 • een licht racket is wendbaarder (beter voor snelle acties zoals in het dubbelspel en voor verdediging)
 • met een zwaarder racket kan je harder slaan (goed voor smashes en clears)
 • rackets van grafiet breken sneller (bv. wanneer je tegen het racket van je partner slaat)

Balans:

Een andere factor die de eigenschappen van je racket bepaalt is de balans. Er zijn 3 categorieën:

 • Kop zwaar (head heavy):
 • Dit betekent dat er meer gewicht zit in het blad van je racket. Hierdoor zullen je slagen krachtiger zijn, maar je verdediging wordt slechter omdat je racket minder wendbaar is.

Een kop zwaar racket is het meest geschikt voor de aanvallende speler.

 • Even balans (even balance):
 • Bij dit soort rackets is het gewicht gelijkmatig verdeeld. Ze vormen een soort van gulden middenweg tussen de rackets met een lichte en zware kop.

Een even balance racket is het meest geschikt voor zowel de verdediger als de aanvallende speler.

 • Handvat zwaar (head light):
 • Rackets die het meeste gewicht bij het handvat hebben en daardoor een lichte kop zijn zeer wendbaar en zijn daardoor erg goed voor verdediging en snelle acties. Om hard te slaan zul je echter veel polskracht nodig hebben.

Handvat zware rackets zijn het meest geschikt voor de verdedigende spelers (snelle handling).

Conclusie balans:

 • Kop zwaar (head heavy)      = aanvallend (hardere slagen, slechtere verdediging)
 • Even balans (even balance)  = een middenweg tussen de andere twee
 • Handvat zwaar (head light)   = verdedigend (snelle acties en goede verdediging)

Flexibiliteit:

De flexibiliteit (soepelheid of buigzaamheid) van een racket bepaalt in grote mate de handelbaarheid en de eigenschappen van een racket. Dit wordt doorgaans aangeduid met engelse termen zoals flex, medium flex, stiff, extra stiff…
In het algemeen geldt: hoe soepeler het racket, hoe makkelijker het is om ermee te spelen. Omdat het racket meebuigt heb je iets meer tijd om de shuttle terug te slaan. Door het zogenaamde wip-effect gaan je slagen ook makkelijk ver, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slagen. Soepele rackets zijn ook iets makkelijker om mee te verdedigen.
Stijvere rackets bieden een betere controle, maar het kost meer kracht om harde slagen te produceren. Wanneer je echter veel kracht hebt zal je merken dat je harder kan slaan met een stijver racket.

Conclusie flexibiliteit:

 • Flexibel: een flexibele steel is geschikt voor de speler die wat minder kracht zelf heeft (jeugdspeler/dame).
 • Medium: een medium steel zit er tussen in (beginner/gevorderde speler).
 • Stijf: een stijve steel is voor de speler die met veel kracht speelt (gevorderde technische speler).

Grip:

Er bestaan verschillende gripmaten, maar meestal wordt er in de Benelux maar 1 maat per racket ingevoerd. Je kan de gripmaat makkelijk aanpassen met een dikkere of dunnere grip.  

Bespanning:

De bespanning kan in sterke mate het gevoel van een racket bepalen. Hiervoor geldt dezelfde raad als bij de flexibiliteit

bron: http://sportinngerritsen.nl

Zoeken

PSV Info

PSV BC Brugge

locatie:
Sint-Lodewijkscollege
Magdalenastraat 30
Sint-Andries Brugge

speeldagen:
donderdag 18h-22h
zaterdag 9h-12h

Start nieuw seizoen!

Kalender

do aug 17 @18:00 - 10:00PM
Eerste speeldag seizoen 2017-2018
do aug 31 @18:00 -
zaal gesloten
za okt 21 @19:30 - 12:00AM
5de Kaas & Bier avond
za okt 28 @09:00 -
zaal gesloten
do nov 02 @18:00 -
zaal gesloten
za nov 04 @09:00 -
zaal gesloten

Volg ons

FollowUsFB

Onze sponsors:Copyright © 2013 - 2017 PSV BC Brugge. Alle rechten voorbehouden.Back to top
Go to bottom